Op De Buurtcamping is iedereen gelijk

Deze zomer worden maar liefst 20 parken door heel Nederland omgetoverd tot Buurtcamping. In een tijd met groeiende kloven in onze samenleving, biedt De Buurtcamping een eenvoudige oplossing: de hele buurt ontmoet elkaar tijdens een ontspannen vakantie in eigen park. Verschillen vervagen als we allemaal met een pleerol onder de arm over de camping lopen.

Een kampeerplek voor elke buur

Verschil in inkomen is een van de grootste oorzaken voor kloven in onze samenleving. Volgens het Nibud onderzoek, dat deze week werd gepubliceerd, blijkt dat een kwart van de Nederlanders dit jaar niet met vakantie kan. De Buurtcamping zorgt ervoor dat iedereen, met en zonder tent, kan kamperen in het park om de hoek.

Éénderde van de kampeerplekken is voor betalende buren, éénderde is voor buren die als vrijwilliger meehelpen en éénderde voor buren die om financiële redenen niet op vakantie kunnen, zij kamperen met fikse korting. Bij de reservering kunnen betalende campinggasten bijdragen aan de kampeerspullen of de kampeerplek van mensen met een minimum loon.

Zo zorgt De Buurtcamping voor onvergetelijke ontmoetingen tussen mensen uit verschillende leefwerelden. Jonge hipsters raken bij het kampvuur aan de praat met alleenstaande ouders en teruggetrokken ouderen spelen spelletjes met kinderen uit de buurt. In 2017 vonden per persoon 11 nieuwe ontmoetingen plaats, waarvan 76% elkaar na De Buurtcamping nog regelmatig ziet. De Buurtcamping zorgt dus ook voor blijvende verbindingen.

Samen maken we De Buurtcamping

Sinds de oprichting van De Buurtcamping in 2013 is de stichting uitgegroeid tot 20 campings in heel Nederland, van Groningen tot Tilburg en van Den Haag tot Nijmegen. De kracht van De Buurtcamping valt of staat bij de inzet van bewoners – oftewel lokale campingbeheerders – en honderden vrijwilligers. Sinds dit jaar worden via het nieuwe opleidingstraject De BuurtCampus een groot aantal buurtbewoners opgeleid tot campingbeheerder. Met workshops en trainingen leren ze alles over onderwerpen als vergunningen, vrijwilligerscoördinatie, promotie en veiligheid. Zo wordt De Buurtcamping niet alleen vóór de buurt georganiseerd maar ook dóór de buurt. Volgens De Buurtcamping oprichter Roderik Schaepman is dit hard nodig.

‘’Dat is de kracht van De Buurtcamping. Door samen de camping op te bouwen of een potje te badmintonnen, leer je makkelijk nieuwe mensen kennen. Je bent de hele dag heerlijk buiten en iedereen is gelijk. Met die pleerol onder de arm zien we er per slot van rekening allemaal even knullig uit.’’

Een kampeerplek reserveren

De kaartverkoop voor De Buurtcamping 2018 is in volle gang. Via www.debuurtcamping.nl zijn kampeerplekken te reserveren.